ЕВМОЛПИЯ

 

ЕВМОЛПИЯПроизход

Сортът Евмолпия (Тракийски мавруд) е създаден от проф. Д. Бабриков чрез кръстосването на сортовете Мавруд и Мерло.

Разпространение

Разпространен е на малки площи в Пловдивско, Чирпанско и Бургаско. Препоръчва се за по-широко разпространение.

Ботаническо описание

Лист – голям, петделен, отдолу силно мъхнат до белезникав. Горните врязове са затворени, яйцевидни. Долните врязове са по-плитки, отворени, лировидни. Опашният вряз е най-често затворен, с напречно-елиптичен отвор.

Грозд – голям (22.0/12.7 cm), коничен, силно разширен в основата, понякога крилат, полусбит.

Зърно – дребно (12.9/12.0 mm), овално, сладко-кисело, сочно. Кожицата е тънка, синьо-черна. Средната маса на едно зърно е 1.2-1.4 g.

Агробиологична характеристика

Евмолпия е среднозреещ, червен винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Лозите му се отличават с умерен до силен растеж и висока родовитост. Най-подходящи за него са високостъблените формировки Мозер и Омбрела при смесена резитба. Тракийски мавруд проявява добър афинитет към разпространените у нас подложки. Сравнително е устойчив на ниски зимни температури.

Технологична характеристика

Сортът се отличава с високо съдържание на захари в гроздето. Те достигат до 23-24 % при титруема киселинност – 7.2-7.5 g/dm3. Гроздето на сорт Евмолпия е подходящо на получаването на качествени червени вина, характеризиращи се с плътен рубиново-червен цвят, достатъчно алкохол, хармоничен вкус, плодов аромат, свежи и екстрактивни.