Памид |
||
1. Произход- много стар местен сорт отглеждан още от древните траки по нашите земи. Типичен представител на Черноморската екологогеографска група. В миналото е бил най- разпространения винен в Южна България. 2. Агробиологична характеристика- отнася се към групата на среднозреещите сортове (гроздето му достига технологична зрялост около средата на ІХ). Гроздът е средно голям, цилиндрично коничен. Зърното е малко, овално, сочно, с крехка кожица оцветена от тъмночервена до розово. Има много добър афинитет с подложка 41 Б. 3. Технологична характеристика- в консумативна зрялост гроздето натрупва около 18-24% захари и съдържание на титруеми киселини- 4-5 г/л. 4. Устойчивост- има средна устойчивост на ниски зимни температури и сравнителна сухоустойчивост. Гроздето е достатъчно издръжливо на сиво гниене. 5. Добив- лозите са със силен растеж и отлична родовитост (средния добив от декар е около 1000-1500 кг). От гроздето се приготвят светлочервени и розови трапезни вина годни за консумация веднага след избистрянето. Не могат да стареят. Генбанката на АгроБиоИнститут разполага с: Памид кл. 2, който се характеризира с по - светлочервена кожица |
||