Екскориоза

ЕКСКОРИОЗА

       Симптоми. Под влияние на гъбата развитието на пъпките по засегнатите леторасти започва по-късно през вегетацията.        В по-късен стадии част от тях отмират. Леторастите изкарани от болни пъпки са нежни със скъсени междувъзлия и не могат да се използват  при резитба на следващата година. Листата са дребни и хлоротични. В основата на младите леторасти се откриват точковидни или леко удължени петна, които се откриват лесно върху нежната зелена кора. По-късно петната стават елипсовидно удължени, тъмнокафяви. По централната ос и страничните разклонения на грозда петната са точковидни до леко удължени. По листата се появяват разпръснати, не правилни петна, кафяви в средата и със светла периферия. По двугодишната дървесина повредите се придружават с побеляване на кората на отделни сектори, главно в основата на междувъзлията. По тях се образува споронушението на гъбата под форма на черни точици. В по-напреднал стадии кората се откроява и се олющва на ивици, откъдето идва името на болестта. По гроздовете при цъфтежа петната се появяват рано, главно по дръжките и разклоненията. Повредите са подобни на тези по дръжките на листата и ресите изсъхват по-късно. Когато некрозата е по вдървесинени разклонения, изсъхват цели крила заедно със зърната, а когато са дълбоко в основата на чепката, окапват всички заврази. По зърната се появяват пикнидии, разположени в концентрични кръгове, а при белите сортове се оцветяват в синьо-виолетово. Болните зърна напълно изсъхват. По мустаците симптомите са същите, както по дръжките на листата и по гроздето. Леторастите с повредени мустаци не могат да се закрепят естествено за подпорната конструкция.
       Причинител. Екскориозата се причинява от гъбата Phomopsis viticola. Мицелът се развива в междуклетъчните пространства. Концентриран е в паренхима на пръчките, стъблата, дръжките на листата и чепките на гроздовете. Преминава през диафрагмата на възлите и прониква в пъпките.
       Условията за развитие на болестта се създават при хладно и влажно време. Развива се в температурни граници 6-8 до 30С°, като масовото заразяване се получава при 15-17 до 24-27С° и наличие на вода. При температура 15-18С° зараза се реализира за 8-10 часа.
       Борба. Провеждат се две пръскания – първото при разпукване на 40% от основните пъпки по плодните пръчки и плодните звена (фенофаза “пеперуда”) и второ – при оформяне на няколко листа отделени от летораста. За борба се използва един от следните фунгициди: Верита ВП – 0.2%; Дитан ДГ – 0.3%; Купроцин супер специал – 0.4%; Микал 75 ВП – 0.3% идр.




{START_COUNTER}