МИСКЕТ ХАМБУРГСКИ
Произход
Мискет хамбургски е получен чрез кръстосване на сортовете Франкетал и Мискет александрийски. Счита се, че родината на
сорта е Англия.
Разпространение
В
България сортът е внесен от Западна Европа след филоксерната
криза. Заема ограничени площи в страната, но се среща във всички
лозарски райони.
Ботаническо описание
Лист -
средно голям, петолапест, закрълен, средно нарязан. Горната
страна е мрежесто-набръчкана със слаб паяжовиден мъх, а долната
слабо мъхната и силно четинеста. Горните странични врязове са
средно дълбоки, затворени. Долните врязове са плитки или средно
дълбоки, отворени. Опашният вряз е отворен, стреловиден,
равностранен и дълбок.
Грозд
-
средно голям (14.5/10.8 cm), коничен, крилат, рехав. Средната маса на грозда е
200-280 g.
Зърно
-
средно едро до едро (20.0/16.9 mm), овално. Кожицата е тъмно-синя с обилен
восъчен налеп. Вкусът е хармоничен, със силен и много приятен
мискетов вкус.
Агробиологична характеристика:
Мискет хамбургски е среднозреещ
червен десертен сорт. Гроздето му узрява в средата на септември.
Лозите имат умерен растеж. Подходяща система на формиране е приземен и
стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели.
Чувствителни са на ниски зимни температури. Сорт Мискет
хамбургски не е склонен към изресяване, но при неблагоприятни
условия дава милерандаж и неравномерно зрели зърна..
Технологична характеристика:
Мискет хамбургски е ценен чер
десертен сорт с фин и приятен мискетов вкус. Гроздето му
натрупва достатъчно захари (16-18 %), при умерено съдържание на
титруема киселинност (5-6 g/dm3). Издръжлив е на
транспорт и на съхранение.