ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО

ПЛЕВЕН

     > НАЧАЛО > ПРОИЗВОДСТВО  >  ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ  >  ДЕСЕРТНИ   >  МИСКЕТ ХАМБУРГСКИ
 

ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

ЦЕНИ И ОТСТЪПКИ

ПРОДУКТИ

 

МИСКЕТ ХАМБУРГСКИ

 

МИСКЕТ ХАМБУРГСКИПроизход

Мискет хамбургски е получен чрез кръстосване на сортовете Франкетал и Мискет александрийски. Счита се, че родината на сорта е Англия.

Разпространение

В България сортът е внесен от Западна Европа след филоксерната криза. Заема ограничени площи в страната, но се среща във всички лозарски райони.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петолапест, закрълен, средно нарязан. Горната страна е мрежесто-набръчкана със слаб паяжовиден мъх, а долната слабо мъхната и силно четинеста. Горните странични врязове са средно дълбоки, затворени. Долните врязове са плитки или средно дълбоки, отворени. Опашният вряз е отворен, стреловиден, равностранен и дълбок.

Грозд - средно голям (14.5/10.8 cm), коничен, крилат, рехав. Средната маса на грозда е 200-280 g.

Зърно - средно едро до едро (20.0/16.9 mm), овално. Кожицата е тъмно-синя с обилен восъчен налеп. Вкусът е хармоничен, със силен и много приятен мискетов вкус.

Агробиологична характеристика:

           Мискет хамбургски е среднозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява в средата на септември. Лозите имат умерен растеж. Подходяща система на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Сорт Мискет хамбургски не е склонен към изресяване, но при неблагоприятни условия дава милерандаж и неравномерно зрели зърна..

Технологична характеристика:

Мискет хамбургски е ценен чер десертен сорт с фин и приятен мискетов вкус. Гроздето му натрупва достатъчно захари (16-18 %), при умерено съдържание на титруема киселинност (5-6 g/dm3). Издръжлив е на транспорт и на съхранение.

ПОСЕЩЕНИЯ:  ПЪТИ