Керацуда

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Керацуда

Керацуда е местен сорт грозде, от който се прави пивко бяло вино. Той е характерен предимно за югозападните предели на страната. Неголеми насаждения присъстват в Кресненско, Санданско и Симитлийско. Съществуват сведения, че се среща и в Албания. Сред нашенците сортът е познат още като древник, мисирчино и бяла бреза.

Листата на керацуда са светлозелени, заоблени, със среден размер, петделни, притежаващи триъгълни зъбци. При листата характерното е, че са по-широки, отколкото дълги. Чепката е със среден размер, тежаща около 150 грама. Тя е с формата на цилиндър и е силно сбита. Зърната са заоблени, оцветени в жълтеникава или жълта багра. Те са със среден размер и тежат около 2 грама.

Случва се да бъдат деформирани. Вътрешната част не е особено месеста. Въпреки това тя е сладникава и приятна на вкус. Месото е покрито с дебела, прозрачна кожица. Плодовете на керацуда се консумират в свежо състояние. Те също така се използват в производството на бели трапезни вина, имащи приятен вкус и характерно ухание. Плодът е подходящ и за приготвянето на ликьорни вина.

Керацуда се развива най-успешни на хълмисти терени с добро изложение. Сортът е сравнително устойчив и издържа на суша, а също и на по-ниски температури. Не е засегнат и от гниене. Ако лозите се развиват благоприятно, се наблюдава буен растеж и отлична родовитост. Добивът също е висок. Керацуда се причислява към сортовете грозде, които зреят сравнително късно. Беритбата при тези лози настъпва в края на месец септември.

Лозя

История на керацуда

Смята се, че керацуда е сорт, който вирее по тези земи от много векове. Съществуват различни легенди, обясняващи откъде произлиза името на сорта. Както знаем лозарството е било разпространено още по византийско време. Тогава един военачалник минавал покрай лозе от този сорт грозде и погледът му се спрял върху подредените зърна на гроздовете. Той силно се впечатлил от тях и дори ги сравнил със зърната на своята съпруга.

Тя се казвала Керацуда. Така този сорт започнал да носи това наименование. Някои го наричали и царевица заради подредените му и сбити гроздове. Към днешна дата той се отглежда предимно в Кресненско. Винопроизводителите още се чудят как така се получава, че само час, след като виното се налее от каца, променя оцветяването си.

Характеристика на керацуда

Виното, произведено от сорта, се характеризира със сламено-жълт цвят, който веднага привлича погледа. В Илинденци го наричат царицата на вината. Местните хора са убедени, че виното произведено там, е с най-добри вкусови качества. Налице са и кехлибарени отенъци. Ароматът при този гроздов еликсир е фин и приятен, наситен с цветисти нотки. При отпиване и най-неопитното небце може да усети свежестта и деликатната екзотика на виното. Местните винопроизводители казват за него, че е много пивко, но и много бързо замъглява съзнанието на човек. Съветват да се приема бавно и на малки глътки. Но и в малки количества.

Поднасяне на керацуда

За да можем да представим керацуда в най-добрата светлина пред нашите гости, трябва да се съобразим с някои характеристики на виното. Преди сервиране е препоръчително да го охладим леко, като в зависимост от възрастта то бива изстудявано до различна температура. Ако разполагате с по-младо вино, температурата му трябва да се придържа около 8-9 градуса. Ако пък е отлежало, е добре да е малко по-топло, тоест около 10-12 градуса.

Риба

Когато поднасяйте виното, изберете подходящи за целта чаши. Най-добре се спрете на универсалната чаша за бяло вино. Тя е подходяща за почти всички видове бели вина, така че ако нямате под ръка, но решите да си закупите, бъдете сигурни, че сте направили доста практична покупка.

Съдът се отличава със стройна структура и със столче със среден размер. В долната си част чашата плавно се разширява, а в зоната около столчето плавно се свива. В горната част също се стеснява. Хармоничните извивки на съда позволяват при отпиване първо да се усетят киселите нотки на виното, а след това и сладките.

Виното от сорта керацуда е идеално за съчетаване с риба и морски деликатеси, като, разбира се, не трябва да овкусени с прекалено тежки подправки, за да не се приглушат вкусовите качества на гроздовия еликсир. Подходящи специалитети в случая са Хек със сметана, Пържен хек с чеснов сос, Бяла риба на фурна, Филе от акула с руски сос, Акула в белтък, Печена скумрия в майонеза, Пушена скумрия и др. Можете да се спрете на всякакви специалитети със стриди, раци, скариди, омари, калмари, октоподи. Ако морската кухня не ви допада, можете да подберете блюда с по-леки птичи меса.

Ще се радвате на незабравими резултати, ако съчетаете керацуда с Желирани пъдпъдъци, Печени пъдпъдъци в цитрусов крем, Печена яребица, Пиле в пергамент, а също и с Пиле в зелен бадемов сос. Можете да съчетаете виното с различни видове омлети. В тази категория ви предлагаме Рулца от омлет със спанак и Омлет Асорти на фурна. По-смелите гастрономи съчетават керацуда с круши, ябълки и праскови. Общо взето всички, характерни за нашите географски ширини, плодове биха могли да се ползват като мезе за виното. Допълнително могат да се подсладят със захар или мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати