Тамянка

Тамянка се отличавае със средно голям, полусбит до сбит грозд с цилиндричноконична форма, често крилат, с къса вдървесинена дръжка. Зърната са средно едри до дребни, сферични, сочни, сладки, вкусни, със силно изразен мискетов аромат. Кожицата е дебела, при добро узряване ръждивожълта, с дребни черни точици. Когато гроздето презрее, зърната завяхват и стафидират. Гроздето узрява до средата на септември. Лозите имат среден растеж и средна родовитост. Тамянка притежава слаба студоустойчивост, поради което стъбленото му отглеждане е възможно само в районите, където температурите през зимата не падат под -17°С. Напада се от болести и неприятели и силно от лозовия акар. Стопанско-технологичните си качества развива добре и на стъблени формировки със смесена резитба, но лозите трябва да се натоварват умерено, за да се запази високото качество на гроздето. Подходящи подложки са Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария SO4, Берландиери х Рипария, Кобер 5ББ. Сортът Тамянка следва да се отглежда в най-топлите микрорайони с дълга, топла и суха есен, на хълмисти, проветриви терени с добро слънчево огряване и леки почви. От гроздето се произвеждат изключително фини десертни вина, както и сухи бели вина.





{START_COUNTER}