Ризлинг български

РИЗЛИНГ БЪЛГАРСКИ Кръстосването на сортовете Димят и Ризлинг рейнски е извършено от чл.-кор. Куню Стоев и ст. асистент Здравко Занков и Й. Иванов през 1951 г. В Опитното поле на Катедрата по лозарство в с. Септември, Пазарджишко. Признат е за оригинален сорт със заповед - 13/23.01.1965 г. На Министерството на селскостопанското производство. Спада към групата на ранозреещите винени сортове - узрява в края на август и първите дни на септември – 27.08.-10.09. Гроздът е средноголям, коничен, среднорехав до плътен. Средното му тегло е 120 г. Зърното е дребно (1.74 г), закръглено. Кожицата е жълто-зелена, плътна, устойчива на напукване и гниене и при неблагоприятни условия. Родовитостта на сорта е много добра. Коефициентът на плододаване е 1.28. Средният добив от лоза е 3.948 кг, а от декар -1576 кг. Сортьт се отличава с много подходящо съдържание на захари и киселини - съответно 21.5% и 7.6 г/л. Получават се висококачествени бели трапезни вина. Имат хармоничен приятен вкус с подчертан специфичен плодов аромат и изразена свежест. Сортът е подходящ за приготвяне на шампански виноматериали.





{START_COUNTER}